perjantai 31. heinäkuuta 2015

Kesäkurpitsa-sitruunaspagetti

Tänään söimme lounaaksi kesäkurpista-sitruunaspagettia. Ohje on Yhteishyvä-lehdestä pienin muutoksin.


Kesäkurpista-sitruunaspagetti (4 annosta)

300 g spagettia
300 g kesäkurpitsaa
1/2 paprika
2 valkosipulinkynttä
2 kesäsipulia varsineen
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl persilijasilppua
1 tl suolaa
mustapippuria
1,5 dl parmesaanijuustoa raastettuna

Silppua kesäkurpitsa, sipulit ja paprika pieniksi palasiksi. Paista oliiviöljyssä noin viitisen minuuttia. Lisää sitruunamehu ja persilijasilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä spagetti ohjeen mukaan ja lisää se kasvisten joukkoon. Lisää 1 dl parmesaania pastan sekaan ja sekoittele se sinne. Käytä loput koristeluun.

-Nna-

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Puolukka-kookoskakku

Pakkasessa on vielä reilusti viimevuotisia puolukoita, joten olen ottanut nyt ihan asiakseni käyttää niitä pois. Leivoin puolukkakakkua, jonka juju on pohjassa olevassa karamellisoituneessa kerroksessa. Tarjosin tätä vanilijakastikkeen kanssa.


2 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita
200 g puolukkaa
1 dl maitoa
1 dl kookoshitualeita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijauutetta
1 rkl fariinisokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja vanilijauute. Lisää lopuksi puolukat. Ripottele fariinisokeria voidellun vuoan pohjalle. (Itse käytin suorakaiteen muotoista leipävuokaa.) Täytä vuoka normaalisti kakkutaikinalla. Paista 170 asteessa 50 min tai kunnes kakku on kypsä ja kauniin ruskea päältä.

-Nna-

lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kesäinen kääretorttu

Kävin ostamassa laatikollisen mansikoita ja leivoin sen kunniaksi kesäisen kääretortun. Koristelin sen syötäväksi sopivilla kukilla. Kääretortun päällä on krassia, kehäkukkaa ja orvokkia.


Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
175 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g raparperihilloa
mansikoita

Päälle:
2 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
mansikoita
syötäviä kukkia

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista 225 asteessa 7 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Sekoita keskenään tuorejuusto ja hillo. Levitä se kääretorttupohjalle ja viipaloi päälle reilusti tuoreita mansikoita. Rullaa kääretorttu ja levitä päälle vaahdotettu vanilijakastike. Koristele mansikoilla ja kukkasilla.

-Nna-

torstai 23. heinäkuuta 2015

Lehtikaalisipsit

Tulen tässä asiassa hyvin jälkijunassa ja kokeilin vasta nyt muutama vuosi sitten niin muodissa olleita lehtikaalisipsejä. Nämä on oudolla tavalla koukuttavia. En uskonut muiden kokemuksia ja laitoin ensin liikaa näitä yhdelle pellille, jolloin jäivät lötköksi. Eli kannattaa ihan oikeasti kiinnittää huomiota siihen, että pääsevät uunissa hyvin kuivumaan.

Kuvan sipsit ovat olleet liian tiivisti ja jääneet hieman lötköiksi.

Pellillinen lehtikaalisipsejä

100 g lehtikaalia
oliiviöljyä
suolaa

Ota lehtikaaleista paksu keskiruoti pois. Revi lehdistä isoja paloja. Huuhtele lehdet ja kuivaa hyvin ennen uunitusta. Laita kulhoon lehtikaalit ja oliiviöljyä. Katso, että öljyä on hyvin kaikkialla. Laita lehdet väljästi pellille ja paista 150 asteessa noin 20 minuuttia välillä käännellen. Sipsit on valmiita, kun lehtikaali tuntuu rapealta. Suolaa maun mukaan. Me nautimme näitä maustamattoman kermaviilin kaverina.

-Nna-

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Räätti

Tänään olin kaikessa rauhassa tulossa leikkipuistosta kotiin, kun päähäni pälkähti, mitä jos ihan vähän poikkeaisin metsässä. Sattuipa niin hyvin, että oli Pirpanan päiväuniaika, joten saatoin vähän kerätä mustikoita mukaani. Käsin keräämällä niitä tuli kuitenkin pari litraa lopulta. Niinpä minun piti tehdä kesän ensimmäinen räätti. Tämä kesään kuuluva herkku on peruja karjalaiselta ukiltani. Tämä tehdään yleensä sellaisella mututuntumalla, mutta nyt blogaamisen kunniaksi mittasin suuntaa antavia määriäkin.


Räätti

1 litra tuoreita mustikoita (pakastetuista tätä ei kannata tehdä)
0.75 dl sokeria
100 g vaaleaa leipää
100 g ruisleipää
3 dl maitoa

Survo mustikat ja lisää joukkoon sokeri. Viipaloi leivät pienehköiksi paloiksi. Lisää leivät mustikkan joukkoon ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään. Lisää joukkoon maito ja anna vetäytyä ainakin muutama tunti, mielummin yön yli. Ohjeessa maidon määrä on vähän hintsu kun se loppui kesken, joten tarvittaessa maitoa voi lisätä enemmänkin, samoin kuin sokeria maun mukaan.

-Nna-

Hasselpähkinäkeksit

Sain äitiltä hasselpähkinöitä ja leivoin niistä keksejä.


250 g kokonaisia hasselpähkinöitä
250 g voita
2 dl fariinisokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 maustemitta muskottipähkinää
2 tl vanilijauutetta
1 rkl konjakkia

Hienonna hasselpähkinät blenderissä karkeaksi jauheeksi. Sulata voi, lisää joukkoon fariinisokeri ja muna, konjakki ja vanilijauute. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Muotoile taikinasta pötkö ja laita vajaaksi tunniksi jääkaappiin lepäämään. Leikkaa pötköstä noin sentin paksuisia kiekkoja ja litistä ne kekseiksi. Paista 175 asteessa 10 min.

-Nna-

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Hiekkalelukassi

Kotikaupungissamme on leikkipuistoja ja leikkipaikkoja, joilta löytyy hiekkaleluja valmiina. Ihan kaikkialla niitä ei ole, eivätkä ne ole ilta-aikaan käytettävissä. Siksi ompelin Pirpanalle kummitätinsä äidiltä saadusta kankaasta hiekkalelupussin. Siinä on kahvassa kolme nepparia, jolla sen saa kätevästi vaikka rattaiden aisaan kiinnitettyä. Koska rattaat ovat ulkona päiväunilla, sai taaperokärry toimia kuvauksessa sijaisena. Tuo ei ole kamalan iso, joten pitää vielä miettiä, kuinka ulkolelut säilytetään kotona.


-Nna-

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Pussukka kestovanulapuille

Vauvan ollessa 9 kk ikäinen, sain vihdoinkin virkattua pienen pussukan kestovanulapuille. Tätä ennen ne ovat pyörineet hoitopöydän päällä olevassa laatikossa vapaana. Pitää vielä kehua noita vanulappuja, ovat yksi parhaista asioista, mitä tuli vauvaa varten tehtyä. Nuo ovat vieläkin säännöllisesti monenlaisessa käytössä.


-Nna-

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Patonki mangoldimuhennoksella

Sain äidiltä mangoldia, joka olikin minulle uusi tuttavuus. Mainio kasvi, mitä meinaan kyllä hyödyntää jatkossakin. Meillä oli pieni sunnuntaibrunssi miehen kanssa, jolla nautimme mangoldimuhennoksella päällystettyä patonkia.


Mangoldileipä

1 esipaistettu patonki
10 mangoldin lehteä
15 kirsikkatomaattia
0,5 dl lehtipersilijaa silputtuna
2 kesäsipulin vihreät varret
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
parmesania
emmentalia

Paista patonki kypsäksi uunissa. Revi mangoldista lehtiosat reilunkokoisiksi palasiksi ja silppua lehtiruoti pienemmäksi. Silppua sipulinvarret ja valkosipuli. Paista edellämainittuja asioita pannulla öljyssä niin, että kasvikset menevät hieman kasaan. Lisää lopuksi puolitetut kirsikkatomaatit ja lehtipersilija. Mausta suolalla ja pippurilla. Halkaise paistettu patonki ja täytä se mangoldimuhennoksella. Ripottele pinnalle parmesan- ja emmentalraastetta. Paista 225 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Nauti heti.

-Nna-

lauantai 11. heinäkuuta 2015

Toisenlainen pullapitko

Pirpanan kummitäti opetti minulle uuden, helpon tavan tehdä pullapitkoa. Ensin tehdään pullataikina ja leivotaan se levyksi. Pinnalle laitetaan hilloa tai mitä haluaakaan. Sitten se kääritään rullaksi, kuten korvapuusteja tehdessä taikina laitetaan. Sen jälkeen pintaan leikataan viiltoja, jotka eivät mene alas asti.


Viilloista syntyneitä pötköjä siirrellään tekniikalla yksi oikealle, yksi vasemmalle, yksi keskelle. Toista tätä niin kauan, kun pötköjä on jäljellä.


Meidän pullasta ei tullut niin kaunis kuin olisi voinut tulla, mutta tavassa on mielestäni potentiaalia. Laitoimme pullataikinan puoliksi, joka oli tehty puoleen litraan maitoa. Se kannattaisi jakaa varmaan ennemminkin kolmeen osaan, koska pullistamme tuli jättimäisiä. Ja vaikka lopputulos ei ollut täydellinen, pulla on kuitenkin aina hyvää.


-Nna-

torstai 2. heinäkuuta 2015

Vauvan porkkanalaatikko

Kuten olen joskus aiemminkin todennut, vauvan ruokailu herättää paljon tunteita. Välillä saa esim. blogeista lukea "jos minulla on aikaa laittaa ruokaa itselleni, miksi minulla ei olisi aikaa laittaa ruokaa vauvalle". Meillä kyllä aikuiset syövät kotiruokaa, mutta vauvan ruoka tulee pääasiassa purkista. Aina välillä kuitenkin tuntiessani syyllisyyttä asiasta reipastun, ja teen vauvallekkin ruokaa pakkaseen.

Tänään pakastimeen syntyi porkkanalaatikkoa. Tämä on aikalailla vastaavaa kuin jouluna syötävä porkkanalaatikko, sillä erotuksella, että tästä puuttuu mausteet, suola ja siirappi. Makeutta tuomaan laitoin porkkanan kaveriksi myös omenaa. 


Porkkanalaatikko vauvalle

200 g porkkanoita
50 g omenaa
0,5 dl puuroriisiä
1,5 dl korviketta
1 kananmuna

Kuori porkkanat ja omena. Laita kattilaan vettä niin, että porkkanat juuri peittyvät. Keitä niitä 5 min, lisää joukkoon omena ja keitä vielä 3 min. Ota keitinvesi talteen ja keitä siinä riisiä 15 min. Soseuta vihannekset ja lisää joukkoon korvike. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisää kananmuna. Sekoita myös keitetty riisi seoksen joukkoon. Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 min, tai kunnes laatikko on kiinteää ja hyvän väristä.

-Nna-

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Imetysyöpaita

Aina välillä käymme Pirpanan kanssa yökylässä jossakin. Silloin olisi kiva, että käytössä olisi yöpaita, joka päällä pystyisi myös imettämään. Viimein, tänään vauvan päiväuniaikaan sain sellaisen tehtyä ja kuvattua. Tuo tummanharmaa yläosa on hihattomasta paidasta leikattu. Lisäsin rintojen alle resorisuikaleen pitämään sitä paikallaan ja helman tein kaapista löytyneestä trikookankaasta. Ompelin vielä puuvillapitsinauhaa helmaan.


Kuvan laatu ei ole tänään(kään) kehuttava, mutta alla olevan kuvan tarkoituksena on kertoa, että käytin paidasta mahdollisimman paljon hyödyksi. Ompelin paidan helmasta "tissiluukun" alapuolen. Käänsin palasen ylösalaisin, jolloin sain helmassa olevasta käännöksestä hyvän kuminauhakujan. Eli tuon yläosan etupuolen alla on toinen kangas, jolloin ylempää nostamalla ja alempaa laskemalla pääsee imettämään. Halusin laittaa samana kuvaan vielä lähempää kuvan yöpaidan helman pitsikoristelusta.


-Nna-