tiistai 30. syyskuuta 2014

Tiskirättejä

Laskettu aika oli eilen ja täällä ei ole mitään merkkejä siitä, että vauva aikoisi joskus tulla ulos. Odotellessa voinkin esitellä läjän tiskirättejä, jotka ovat odotelleet tuolla blogattavien kansiossa esittelyä. Kuten näkyy, näissä on hyödynnetty jämälankoja mielivaltaisesti.


Yllättäen virkkuukoukku on miellyttänyt minua työvälineenä. Tässä alemmassa kuvassa olevat rätit on kaikki tehty pellavalangasta.


Punaista bambulangasta.


-Nna-

lauantai 27. syyskuuta 2014

Vauvan kypärämyssy

Käydessämme Pirtin kehräämöllä ostin vyyhdin villasilkkilankaa. Olin jo silloin päättänyt tehdä siitä vauvalle hatun. Sopivan ohjeen löytäminen meinasi tuottaa hieman haastetta, koska monet vauvojen neuleet tehdään niin ohuilla puikoilla. Langan suosituspuikkokoko oli kuitenkin 3-4. Päädyin tähän Dropsin ohjeeseen. Jostakin syystä kypärämyssystä tuli tosi iso, vaikka tein sen kaikista pienimmän koon mukaisesti. Saa sitten nähdä, käykö tämä vauvan kasvaessa, vai onko suhteet ihan hassut.


-Nna-

tiistai 23. syyskuuta 2014

Jämälankasukat

Sunnuntaina kärsin hetkellisestä tekemisen puutteesta. Kaivoin kaapista jämälankapussini ja kierittelin epämääräiset mytyt keriksi. Googlailin hetken mitä jämälangoista voisi tehdä ja päädyin värikkäisiin sukkiin. Neuloin sukat alhaalta ylöspäin. Ainoastaan kärjet, kantapäät ja resori ylhäällä on tarkoituksella tehty samanlaisiksi. Muuten laittelin värejä ja kuvioita ihan mielivaltaisesti. Koko on noin 39.


-Nna-

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Brave

Eräs kaverini kysyi kerran, että voisinko ommella hänen tyttärelleen sen tyylisen mekon, mikä oli Brave elokuvan päähenkilöllä. Lupasin, että voin yrittää. Haastetta lisäsi se, että mekon käyttäjä asuu useamman sadan kilometrin päässä meistä, joten en päässyt sovittamaan mekkoa missään vaiheessa. Mitat sentään sain otettua itse hänestä, joka helpotti ompeluhomma.


Mekon materiaalina on sininen joustosametti. Hihojen "puhviosat" on morsiussatiinia. Pääntiellä ja olalla oleva nauha on kullan väristä vinokaitalenauhaa.


Selkäosaan laitoin sirkat, jotta siihen voi pujotella nyörityksen. On sitten tarvittaessa hieman säätövaraa, vaikka materiaali itsessään kyllä joustaa jonkin verran.


-Nna-

torstai 18. syyskuuta 2014

Lisää pöpiä..

Täällä eletään jo aika kärsimättömissä tunnelmissa, vaikka laskettuun aikaan on vielä 1,5 viikkoa. Olen yrittänyt täyttää päiväni erilaisilla pienillä puuhilla. Olen siivoillut, säilönyt ja tehnyt käsitöitä. Villapöpät on mukavan yksinkertaista neulottavaa ja valmistuvat nopeasti paksuilla puikoilla.

Koko 1
Kaikissa on lankana Pirtin kehräämön hahtuva. Tuntuu, että tuo oranssi meleerattu oli kaikista ikävintä neulottavaa, se tahtoi katkeilla tosi helposti. Sen sijaan ylempien pöpien toisessa lahkeessa oleva tumma hahtuva oli huomattavasti paksumman ja vahvemman oloista käteen, kuin muut.

koko 2



koko 3
Pienistä jämistä olen tehnyt lisäimuja.


-Nna-

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Velourhousut

Tilasin Metsolalta paljon ihania ale-kankaita. Jostain syystä esimerkiksi joustofrotee on tällä hetkellä paljon minua miellyttävä materiaali. Itseäni varten tilasin kanelinruskeaa velouria. Ompelin siitä kotihousut sillä samaisella housujen kaavalla, jolla olen tehnyt lukuisia pitkä ja lyhytlahkeisia pussittavia housuja. Vyötäröllä on napakkaa resoria ja lahkeissa ihan kuminauhaa.


-Nna-

tiistai 16. syyskuuta 2014

Uunissa paahdetut maa-artisokat

Sain äitiltä maa-artisokkaa. Noiden mahtavan makuisten mukuloiden ainoa huono puoli on se, että ne on todella hankalia kuoria. Googletettuani mitä maa-artisokista voi tehdä, päädyin paahtamaan ne uunissa kuorineen.


maa-artisokkaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Pese maa-artisokat huolellisesti ja halkaise ne kahtia "pituussuunnassa". Laita uunivuokaan, lorottele päälle kivasti öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet.

-Nna-

maanantai 15. syyskuuta 2014

Luumumarmeladi

Minulla on hyvin läheinen suhde kotimaisiin luumuihin. Mummolassa oli useita luumupuita ja voi sitä onnea, kun niitä sai syödä suoraan puusta. Joskus istuimme kaikki neljä serkusta leikkimökin katolla, jotta yltäisimme paremmin niihin. Valitettavasti luumukausi on kovin lyhyt ja jos niitä syö liikaa, saa vain mahansa kipeäksi.


Luumumarmeladi
1 kg luumuja
1 paketti hillomarmeladisokeria
0,5 dl vettä

Poista luumuista siemenet ja laita ne kattilaan veden kanssa. Kiehuta miedolla lämmöllä 5 min. Lisää joukkoon hillomarmeladisokeri ja keitä vielä toiset 5 min. Soseuta ja purkita. Säilytä valmis marmeladi viileässä. 

-Nna-

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Pellillinen omenapiirakkaa

Tykkään monenlaisista omenapiirakoista. Tällä ohjeella lopputulos on makea, pehmeä ja kuohkea.


Kuohkea omenapiirakka

5 kananmunaa
4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl vettä
150 g sulatettua voita
Päälle:
omenia
kanelia
sokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata voi ja lisää siihen kylmä vesi. Sekoitat vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää munavaahtoon vuorotellen jauhot ja vesivoiseos. Levitä taikina pellille. Leikkaa omenat kuorineen viipaleiksi ja ladon taikinan päälle. Ripota sokeria ja kanelia pinnalle. Paista 200 asteessa 20-30 min.

-Nna-

tiistai 9. syyskuuta 2014

Säilötyt vihreät tomaatit

Päätin lopettaa parvekeviljelykauden. Tomaattipuskassa oli jäljellä vielä jonkin verran raakoja kirsikkatomaatteja. Viime kesänä säilöin niitä makeaan liemeen. Silloin ainakin lopputulos oli varsin mainio. Ohjeen löysin ylen sivuilta.


Ohje:

vihreitä tomaatteja
3 dl vettä
3 dl etikkaa
5 dl sokeria
kanelia
muskottia
valkopippureita
neilikkaa

Poista tomaateista roskat ja pese ne huolellisesti. Pistele haarukalla reikiä tomaatteihin ja keitä puolikypsäksi. Kaada keitinvesi pois ja lado tomaatit desinfioituihin purkkeihin. Kaada päälle kiehutettu etikkaliemi. Halutessaan mausteet voi laittaa vaikka pussiin, jolloin ne eivät jää purkkiin. Itse purkitin tomaatit mausteiden kanssa. 

-Nna-

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Imetysmekko

Huomenna on tasan 3 viikkoa meidän vauvan laskettuun aikaan. En vielä tiedä, tulenko kaipaamaan erityisiä imetysvaatteita. Varmuuden vuoksi olen kuitenkin ostanut yhden puseron ja googlaillut, miten ihmiset ovat ommelleet imetyspaita. Nähdessäni ensi kerran Tusenblå tissitopin en voinut tehdä muuta kuin nauraa sille. Minusta se oli ihan järjettömän näköinen vaate. Joskus kuitenkin käy silleen, että alitajunta tekee työtä ja siitä se ajatus sitten lähtee..

Minulla on hyvä 60-luvun mekosta piirretty kaava, jolla olen ommellut useita mekkoja. Nyt keksin ensimmäistä kertaa, että sillä samaisella kaavallahan voi tehdä myös pehmeän college-kankaisen mekon. Mekon etuosa on  helppo laskea alas, kun se on napeilla kiinni.


Alla oleva t-paita on leikattu rintojen alta poikki ja ommeltu sivusaumoista kainaloista alaspäin kiinni mekkoon. Etuläpän alla on jonkin matkaa toista kangasta, joka on ommeltu kiinni t-paidan etukappaleen helmaan. Ajatuksena, ettei masu vilku, kun läpän laskee alas. Reikä on tehty ihan vain laittamalla paita päälle ja piirtämällä summittain tekstiililiidulla, mistä kohdin suunnilleen se kannattaisi leikata. Reiän ympärille ompelin resorin, jottei se repsota ihan miten sattuu. Samasta syystä keskellä on tuo "narunpätkä", joka estää reikää levähtämästä kamalan suureksi.


Värikkäistä kankaista pitäville vinkki, Metsolalla oli paljon ihanuuksia alessa. Nyt vain odottelen, että posti kantaisi ne kotiin, jotta pääsen ompelemaan lisää itselleni ja vauvalle. 

-Nna-

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kylmä kurkkukeitto

Olipa kerran päivä, jolloin kotirouva ei jaksanut tehdä mitään oikeaa lounasta itsellensä. Kaapista löytyi pala anopin leipomaa sienipiirakkaa, joka sai kaveriksensa kylmää kukkukeittoa.


Kurkkukeitto

150 g kurkkua
2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 tl hunajaa
muutama lehti tuoretta korianteria ja minttua
2 tl sitruunamehua
suolaa

Laita kaikki aineet blenderiin. Kun seos on hienoa, maista ja lisää tarvittaessa enemmän yrttejä, suolaa tai sitruunaa.

-Nna-

maanantai 1. syyskuuta 2014

Bodyja arkistojen kätköistä

Alkuraskaudesta innostuin ompelemaan vauvalle bodyja. Jostakin syystä muutamat olivat jääneet blogaamatta. Nyt äitiyslomalla olevana ja lasta tässä kuussa saapuvaksi odottessa ajatus alkuraskaudesta tuntuu kovin kaukaiselta. Bodyn kaava on Ottobresta.


Raidallinen body on ommeltu Ottobren 6/09 puolukka nimisellä kaavalla. Muistan, että tätä ommellessa oli jotenkin vaikea hahmottaa, millainen tästä oikein tulee ja miten tuo haara-osa tulisi tehdä oikeaoppisesti. Tämä oli sellainen koeversio, siksi kangaskin on tuollaista ei-ihan-niin-minun-näköistä.

 

-Nna-