keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Minttuhyytelö

Sain äidiltäni ison määrän minttua ja muita ihania yrttejä. Suurimman osan mintusta kuivasin, mutta osasta tein minttuhyytelöä. Inspiraation siihen löysin blogista Vatsasekaisin Kilinkolin.

Minttuhyytelöä sillipurkissa

Minttuhyytelö

6 dl tuoreita mintun lehtiä
5 dl omenasiideriä
1 dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria

Kiehauta siideri+vesi, lisää joukkoon mintun lehdet. Anna hautua noin vartin verran. Siivilö lehdet pois ja lisää joukkoon sokeri. Keittele noin 5 min. Purkita puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin kuumana. Itse en lisänyt joukkoon ollenkaan lehtiä tai elintarvikeväriä, siksi tuo ei ole geneerisen minttuhyytelön väristä.

Kuivattuna löytyy vasemmalta alkaen kaksi purkkia minttua, sitten on geneeristä yrttisekoitusta, tilliä ja rakuunaa.


Tämän vuoden uutena kokeiluna on kuivatut kehäkukan terälehdet. Ne ovat ihanan oranssin värisiä vielä kuivattunakin. Ajattelin lisätä niitä teesekoituksiin, joita olen nyt harrastanut. Itse kuvatuilla kasveilla saa kivaa vivahdetta ihan perus mustaan tai vihreään teehen.

 

Muina kuulumisina kerrottakoon, että meidän auto hajosi. Se on aika nihkeää, koska ilmeisesti syynä oli se, ettei korjaamo ollut kiinnittänyt kunnolla vetoakselia takaisin, kun siihen viimeksi vaihdettiin tiiviste. Onneksi olin aivan lähellä kotia, kun se hajosi. Ukkonen huomasi ajatella, että siinä olisi voinut käydä pahasti, jos olisi irronnut esim. motarilla. Yht'äkkiä kuului kamala skriik. Ensin luulin, että eturenkaamme on irronnut, ennen kuin näin, että sehän on vielä kiinni jossakin, mutta auton alla on metallia maassa ja rengas oudossa linkussa. Onneksi Ukkonen tuli kesken työpäivää ihmettelemään asiaa kanssamme ja muutama autoista ymmärtävä ystävämme oli heti kartalla siitä, mistä vika voisi johtua. Nyt auto on hinautettu korjaamolle, joka lupasi sen tutkia/korjata, koska ainakin nyt näyttää siltä, että vika on heidän.

-Nna-

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Yrttien pakastusta ja kuivaamista

Olen pitkin kesää säilönyt kuivaamalla parvekkeella kasvavia yrttejä. Tänään kuitenkin pääsin äitin ryytimaan kimppuun. Auto täyttyi ihanasta tuoksusta, kun olin kantanut sinne paljon minttua, tilliä, timjamia ja oreganoa. Tänään on ollut kuivurilla töitä. Koska kaikki yrtit eivät millään mahtuneet kerralla kuivuriin, pakastin niistä osan. Äiti pakastaa yrtit pakasterasioihin, minä laitoin ne muovipusseihin, jotka littanoina mahtuvat sitten pakasterasioiden jättämiin koloihin pakkaseen. Tulee tila hyötykäytettyä.


Äitin maalta löytyi myös kehäkukkaa ja vihreää osaa kosmoskukasta, joka ei vielä ole ymmärtänyt kukkia. Nuo violetit hyvältä tuoksuvat kukat olivat oreganosta.


-Nna-


maanantai 22. heinäkuuta 2013

Sukkanauha

Serkkuni Idi liittyi lauantaina rouvakerhoon sanottuaan tahdon. Minulle oli uskottu kaason kunniatehtävä. Juhlat oli aivan mahtavat. Kaason näkökulmasta kaikki meni hienosti. Morsian oli kaunis, sulhanen komea ja vieraat juhlatuulella.

Kaikista parasta noiden häiden järjestelyssä oli se, että sain tilaisuuden viettää aikaa sukulaisteni kanssa. Pääsimme Rja-tädin luokse leipomaan piirakoita ja hän huolehti ruokailustamme ennen vihkimistä. Sukulaiset myös auttoivat juhlapaikan koristelussa. Itse juhlissa sitten näin montaa sellaista ihmistä, joita tulee nähtyä aivan liian harvoin.

Idi pyysi, että ompelisin hänelle sukkanauhan. Vaikka voisi kuvitella sen olevan helppoa, pääsi muutama ärräpää tuota tehdessä. Sukkanauhaa varten ompelin kaksi pitsinauhaa päällekkäin yhteen. Vaihdoin punaruudullisen nauhan tilalle morision toivomaa sinistä. Niiden taakse ompelin vinokaitalenauhan ja lopuksi vielä pujotin sisälle kuminauhan, jotta sukkanauha pysyi hyvin paikoillaan. Lopputuloksen koristelin askartelemallani rusetilla ja viimeisetelin sen napilla.


-Nna-

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Unipussi osa 3

Ukkosen serkku on saamassa esikoisensa tässä alkusyksystä. Innostuin Minin unipusseista siinä määrin, että halusin kokeilla vielä yhden tekemistä. Materiaalina tässä on ihan collegea päällä ja trikoota sisällä. Koska vauvan saava pariskunta on koiraihmisiä, painoin kangasväreillä tassuja kankaaseen.

Unipussi edestä
Ylhäältä osat on ommeltu pussiin. Alas laitoin ihan vain vinokaitalenauhan. Nyt olen keskittynyt hetkellisesti korjausompeluun, joten lisää pieniä vaatteita ei toistaiseksi ole syntynyt. Ukkonen on laihtunut niin paljon, että jouduin pienentämään hänen puvun takkia Idin häitä varten. Olen myös pienentämässä Elinan mekkoa niihin toisiin häihin.

Unipussi takaa

-Nna-

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Rommilla ja kirsikoilla maustettu suklaakakku

Serkkuni Idi halusi tehdä jotain juhlavaa alkaneen lomansa kunniaksi. Teimme sitten ruokaa pitkän kaavan mukaan. Koska minun teki mieli kirsikoita ja suklaata, päätin tehdä meille jälkkäriksi suklaakakun, jossa maistuu kirsikat ja rommi. Kakusta tuli ihanaa ja se maistui kaikille. Seurakseen se sai vielä vanilijajäätelöä.


Suklaakakku kirsikoilla ja rommilla

2,5 dl sokeria
4 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
150 g voita 
1 levy taloussuklaata
1/2 litra tuoreita kirsikoita ja vähän koristeluun
2 rkl rommia

Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Lisää niiden päälle rommia ja anna marinoitua hetken. Sekoita sokeri ja munat, vaahdota. Lisää vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sulata voi ja suklaa yhdessä mössöksi, joka lisätään taikinan joukkoon. Lisää vielä kirsikat liemineen joukkoon. Paista 175 asteessa. Itse paistoin kakkua vain 30 min, jolloin keskusta jäi vielä reilusti valuvaksi. Jos haluaa kiinteämmän kakun, paista pidempään.

-Nna-

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kupsutuksia ja nimiäisiä

Kummipojan nimiäisiä vietettiin sunnuntaina. Miniäsiskoni oli loihtinut toinen toistaan parempia herkkuja. Nimiäisistä on juttua hänen blogissa, vilahtaapa siellä tuoreiden kummienkin kuva.

Käsityörintamalla on valmistunut pellavalangasta lisää tiskirättejä.


Parvekepuutarhassa pääsee kohta korjaamaan jo vähän satoa. Keltaiset kesäkurpitsat rehottavat.


Olen jo syönyt kaksi kirsikkatomaattia. Olivat kyllä hyviä ja makeita.


-Nna-

torstai 4. heinäkuuta 2013

Kinuskinen puolukkapiiras

Miniäsiskoni on aivan loistava leipuri ja olemme saaneet monesti nauttia hänen leipomista herkuista. Heidän tullessa meille kylään, mietin pääni puhki mitä leipoisin. Koska olin laiska, enkä jaksanut lähteä kauppaan, piti selviytyä niillä aineksilla, mitä kotoa sattui löytymään. Itselleni uutena juttuna kokeilin kondensoidun maidon keittämistä kinuskiksi ja maitorahkan/kermaviilin korvaamista jogurtti-munaseoksella. Tämä on sellainen piirakka, jota heräsin viime yönä himoitsemaan, eli varsin mainio.

Kuvannut: "Elina"
Pohja:
150 g voita
0,75 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Päälle:
"Kinuski" eli 1 purkki kondensoitua maitoa keitettynä

vajaa litra puolukoita

4 dl bulgarian jogurttia
2 munaa
3 rkl sokeria
2 tl vanilijasokeria

Lisää kondensoitu maito purkissaan kiehuvaan veteen. Anna kiehua 3 tuntia. Itse hätäisenä jäähdytin purkin sitten kylmässä vesihauteessa.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle.

Laita pohjan päälle purkista löytynyt "kinuski". Niiden päälle puolukat ja lopuksi peitä koko komeus keskenään sekoitetulla jogurtti-muna-sokeri seoksella.

Paista 200 asteesa 30-40 minuuttia, niin kauan, että piirakka näyttää kauniilta.

-Nna-

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Minin yökkäri

Eilen Mini vieraili meillä ensimmäistä kertaa tasan 7. viikon iässä. "Täti" pääsi harjoittelemaan lisää pulloruokintaa, vauvan kantelua paikasta toiseen, röyhtäyttämistä ja kestovaipan vaihtoa. Kaikki tuollainen on uutta ja jännää.

Olen hankkinut Prymin nepparipihdit. Yllätyin siitä, kuinka kätevät ne on. Korjasin pari Minin yöpukua joista oli lähtenyt neppareita irti. Ennen sitä halusin jo itse harjoitella niiden käyttöä, joten ompelin Minille yöpuvun. Kaava on jostain vanhasta käsityökirjasta. Mallissa on kimonohihat. Pienensin sitä aika reilusti, mutta se näytti silti aika suurelta, kun toinen on niin pieni.


En taas ymmärrä, kuinka vaikeaa kuvaaminen voi olla, mutta se tuotti taas kovasti haastetta. Ylemmässä kuvassa värit on lähempänä oikeaa. Kangas oli äitiltä saatua trikoota. Resorit on jostain projektista ylijääneitä.


-Nna-

maanantai 1. heinäkuuta 2013

Nuken vaatteita


Olen innostunut taas ompelemaan saatuani äitiltä college- ja trikookankaita. Etsiessäni kaavalaatikosta vauvoille sopivia kaavoja, käteeni sattui tämä nuken haalarin kaava. Eräällä ystävälläni on nukkeikäinen neiti, joten nuken vaatteille löytyi myös käyttäjä.

Kaappeja penkoessani löysin myös kangasvärini. Tuo punainen on sellainen, joka on hankittu joskus minun ollessa lapsi. En käsitä, miten se ei ole vieläkään kuivunut purkkiinsa, vaan toimi oikein mainiosti.


-Nna-